Hva bruker pilegrimer penger på når de går Gudbrandsdalsleden? Og hvilke ringvirkninger har pilegrimsturisme?
Sammen med Pilegrimssenteret Dovrefjell samler forskere fra Østlandsforskning ved Høgskolen i Innlandet i sommer inn data i form av et spørreskjema. Pilegrimssenteret ønsker å få vite hvordan pilegrimsleden bidrar til lokal økonomisk verdiskaping for bedrifter og lokalsamfunn i Dovre, Oppdal, Rennebu og Orkland.
—Vi vet veldig mye, men ønsker å kunne å sette tall på hva ringvirkningene av pilegrimsturisme er, forteller regional leder Halldis Prestegård fra Pilegrimssenteret Dovrefjell. Senteret har ansvar for Pilegrimsleden gjennom de fire kommunene som står sentrale i undersøkelsen.
Lokalbefolkning går også tur
Undersøkelsen omfatter spørsmål om din motivasjon for å benytte pilegrimsleden og dine utgifter i det lokale området langs pilegrimsleden. Siden også lokalbefolkning og fritidsbeboere bruker pilegrimsleden og fasilitetene rundt, håper forskerne at også de svarer på spørreskjemaet.
—Det kan virke rart å spørre om lokalbefolkningens og hyttefolks forbruk når vi skal belyse pilegrimene. Men for å kunne belyse pilegrimsturismes ringvirkninger er det nødvendig å forstå andelen av lokale innbyggeres og hyttefolkets utgifter (konsum) i det lokale området, opplyser prosjektleder fra Østlandsforskning, Iveta Malasevska. —Derfor håper vi at også folk som bor i de fire kommuner kan svare på spørreskjemaet.
Digitalt og anonymt
Spørreskjemaet er digitalt og svarene anonyme. Skjemaet er å finne gjennom forskjellige sosiale mediakanaler, som for eksempel på Pilegrimssenterets Facebookside. I tillegg henges det opp plakater med en QR-kode som leder til spørreskjemaet. -Vi håper å få inn mye nyttig informasjon som kan hjelpe oss til å analysere pengestrømmene tilknyttet pilegrimsturisme, sier Malasevska.
Spørreundersøkelse Pilegrimsledens økonomiske betydning for lokalsamfunn finner du her