Reiselivsstudiet ved Høgskolen i Innlandet er ytterligere pauset og det blir heller ingen inntak av nye studenter for skoleåret 2025-2026.  Forskere tilknyttet Senter for Reiselivsforskning mener at HINN bør fortsatt tilby et utdanningstilbud som kan møte de utfordringer og muligheter reiselivet regionalt og nasjonalt står overfor i årene som kommer.

På grunn av den økonomiske situasjonen ved Høgskolen i Innlandet (HINN), ble reiselivsutdanningen pauset høsten 2024 (og ytterligere for skoleåret 2025-2026). Dette vakte bekymring i næringen som fryktet for nedleggelse av studiet, uttrykt i flere innlegg i GD. Denne bekymringen er relatert til behovet for reiselivskompetanse med bakgrunn i næringens særlige betydning i Innlandet, og landet for øvrig.

Forslaget til ny reisemåls-/destinasjonsledelse (NOU) forutsetter blant annet økt behov for reiselivskompetanse i kommunene. Det er også behov for kompetanse om reiselivets rolle som én av eksportnæringene som regjeringen mener har størst potensial for å øke Norges eksport, samt hvordan vi kan forberede oss på endrede globale reise- og bosettingsmønstre som følge av klimaendringene.

Reiselivsstudiet tett på næringen

Reiselivsstudiet har lang historikk ved høgskolen, og ble etablert fordi det var behov for kompetanse regionalt. Dette er fremdeles aktuelt og synliggjøres ved at reiseliv har vært inkludert i forskningsprosjekter og studiepoengproduksjon på tvers av studieretninger både på bachelor, master og PhD-nivå ved HINN gjennom mange år. Det er en grunn til at studiesteder som Evenstad og Blæstad er lokalisert der de er. knyttet til studier innen utmarksforvaltning, jordbruk og skogbruk. Det samme gjelder for Lillehammer, Gudbrandsdalen og Valdres hvor reiseliv, arrangement, rekreasjon og friluftsliv kan studeres «on site» som næring og fenomen. Nærheten til natur- og kulturressurser og bedrifter øker attraktiviteten til studiene, skiller studiestedene fra andre og gir dermed høgskolen konkurransefordeler.

seks mennesker bøyd over et langt bord med hundrevis av bilder.

Masterstudenter Reiseliv opptatt med en bildeanalyse i forbindelse med en studieoppgave om Mjøsa i 2019. Bilde: Monica Breiby

En av de sentrale oppgavene til Høgskolen i Innlandet (snart Universitetet i Innlandet) er å tilby et bredt tilbud av studier og kurs som svarer på samfunnet sine behov. Reiselivsnæringens og det offentliges behov for kunnskap og forskning formidles gjennom Bransjerådet for reiseliv, som er en del av virksomheten ved Senter for reiselivsforskning.

Før pandemien var søkertallene til reiselivsutdanningen gode, mens det var en nedgang etter pandemien. Sammen med Bransjerådets 14 private og offentlige aktører, ble derfor behovet for kompetanse og vegen videre for reiselivsstudiet kartlagt. Arbeidet resulterte i en nyutviklet bachelor med vekt på reiseliv, arrangement og bærekraft. Denne nye bacheloren og et årsstudium med samme tematiske innretning, ble tilbudt kun i ett år ved HINN før de ble pauset. Hvordan søkertallene for disse studiene hadde blitt på lengre sikt, har vi derfor ikke kjennskap til.

Må tenke alternativt og nytt

Den videre prosessen for hva som vil skje med reiselivsutdanningen ved HINN er ikke bestemt. Vi mener at dette må gjøres i fortsatt dialog med Bransjerådet for reiseliv, og andre relevante aktører som kan gi råd og innspill til en næring som også er viktig i et integrerings- og inkluderingsperspektiv. Det kan være relevant å se på både heltid-/deltid og fleksible etter- og videreutdanningstilbud.

Ut fra behovet for omstilling og innovasjon for en mer bærekraftig samfunnsutvikling, bør HINN fortsette å tilby et utdanningstilbud som kan møte de utfordringer og muligheter reiselivet regionalt og nasjonalt står overfor i årene som kommer.

Av Monica A. Breiby, Birgitta Ericsson og Oddgeir Andersen, Senter for reiselivsforskning – Lillehammer og Helene Kvarberg Tolstad, Studieprogramansvarlig for reiseliv og arrangement, Høgskolen i Innlandet