Høstferien i år blir Norgesferie. Heldigvis finnes det nok opplevelser å bli oppslukt av!

Av Veronica Blumenthal, reiselivsforsker i Østlandsforskning ved Høgskolen i innlandet  

Klatreparken på Hunderfossen, Peer Gynt forestillingen på Gålå, det dataspillet du bare må runde. Det er som om du blir hypnotisert. Totalt oppslukt i opplevelsen. Men hva er det egentlig med disse tilsynelatende totalt forskjellige opplevelsene som drar oss inn og får oss til å glemme alt mulig annet?

Forskningen kan fortelle oss et par ting om dette. For det første er det å føle seg trygg en forutsetning for å kunne bli oppslukt. Det er vanskelig å la seg rive med dersom du er redd for din egen sikkerhet eller for at noen skal stikke av med veska di. Vi må rett og slett føle oss trygge for å kunne rette all oppmerksomheten mot selve opplevelsen. At vi føler oss sosialt trygge er også viktig. Det er lettere å la seg rive med i gatesambaen i Rio der alle er med, enn å kaste seg ut i dans i Storgata, der du risikerer dømmende blikk fra både naboen og andre som måtte gå forbi.

En slags unntakstilstand

Det viser seg også at det å være på et sted som oppleves som tydelig avgrenset i tid og rom øker sjansen for å bli oppslukt i en opplevelse. Dette er fordi det å befinne seg i et slikt «rom» kan skape følelsen av å være i en slags unntakstilstand. Et sted der hverdagens regler og normer ikke lenger er like gjeldende. På festival er det for eksempel ikke uhørt å starte dagen med en øl, selv om det ikke er noe vi gjør til vanlig. Men dette «rommet» trenger ikke å være så tydelig fysisk avgrenset som en festival. Vi ser det samme når vi er ute og går i fjellet. Der hilser vi på alle, selv om også er noe vi ikke pleier å gjøre til vanlig.

Er det i tillegg en tematisk ramme rundt opplevelsen, da ligger ting virkelig til rette for at du skal bli oppslukt. Temaet kan være alt fra moskus som tema for en safari på Dovre til zombieangrep som et tema for et escaperoom eller et dataspill. Dette øker det følelsesmessige engasjementet i opplevelsen.

Men dette er jo bare rammene rundt. Hva er det med selve opplevelsen som gjør oss oppslukt?

Personavhengig, men…

Dette er mer personavhengig og blir påvirket av blant annet personlighet, interesser, ferdigheter, humør, tidligere erfaringer og situasjonen vi befinner oss i. Likevel ser vi at det er noen elementer som går igjen i opplevelsene vi lar oss oppsluke i:

  • Det å få bryne seg på utfordringer – enten de er fysiske som å forsere hindre i en klatrepark eller finne fotfeste på vei opp Besseggen, eller mentale som å løse kryssord eller lære seg å lese kart.
  • Muligheten til å bruke egne erfaringer og ferdigheter, for eksempel ved å lære noen andre å lese kart, eller å få briljere med musikkunnskaper på en quiz.
  • Følelsen av å være en del av et lag – av at min innsats er viktig for at vi sammen skal lykkes. Det kan være lagfølelsen som oppstår når man jobber sammen om å styre an raftingflåte nedover Sjoas frådende elvestryk.
  • Elementer som trigger minner og nostalgi, for eksempel kan et besøk til Maihaugens 70-tallshus trigge minner som nærmest transporterer en tilbake i tid til ens egen barndom.
  • Sist, men ikke minst: aktiv bruk av egen fantasi. Man forbinder kanskje det å bli oppslukt i fantasien med barn som leker, men også vi voksne kan bli oppslukt i fantasien. Gjennom fantasiverdenen vi møter i et dataspill eller den vi møter i en oppsetning av Peer Gynt.

Så om du kjenner på savnet etter spennende utenlandsopplevelser i høstferien: jakt heller etter oppslukende opplevelser her i regionen. Det finnes mer enn nok av dem!

Teksten ble skrevet i forbindelse med de Nasjonale Forskningsdagene og først publisert i lokalavisa Gudbrandsdølen Dagningen